W naszym sklepie pojawiły się wysokiej klasy hydrolaty z tymianku, czysta i kocanki od ekologicznego gospodarstwa organicznego z Hiszpanii. Sprawdź jak cudownie działają na skórę i włosy!

Szukaj

Poznaj nowe zastosowania ziół przyprawowych

Martyna, 23 wrzesień 2021
Poznaj nowe zastosowania ziół przyprawowych

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wyjątkowych ziół, które wprowadziliśmy do asortymentu naszego sklepu. Poza wysoką jakością produktów, wrażenie robi również oparta na tradycjach zielarskich filozofia marki oraz jej dbałość o ekologię. Zioła dorastają w ekspozycji na pełne, greckie słońce, co zapewnia im wysoką zawartość olejków eterycznych - ta z kolei gwarantuje silny aromat i intensywny smak. 

Aktualnie w naszej ofercie znajduje się wiele „kultowych” ziół, które wielu osobom kojarzą się jedynie z przyprawami do potraw, których jedynym celem jest wzbogacenie dań swoim specyficznym smakiem. Nic bardziej mylnego! Te zioła mają również charakter wspomagający leczenie, a formy ich przyjmowania mają o wiele szerszy zakres niż wysypanie szczypty suszu na sos pomidorowy. Poznaj nowe oblicze roślin, które masz (lub powinieneś mieć) w swojej kuchni!

Majeranek (Origanum majorana) – klasyczna przyprawa do zupy, która z dużym prawdopodobieństwem w świadomości większości Polaków funkcjonuje głównie jako dodatek do tradycyjnego żuru czy kapuśniaku. Ku zaskoczeniu wielu osób, w Grecji najpopularniejszym sposobem przyjmowania majeranku jest sporządzanie wywaru, który następnie się pije niczym herbatkę. Poprawia on pracę układu trawiennego, ponieważ likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dodatkowo wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.

Oregano (Origanum vulgare L.) – wyrazisty dodatek do włoskiej pasty lub pizzy? Dzięki swojemu głębokiemu aromatowi i smakowi na pewno tak, jednak nie tylko. Inne zalety oregano to działanie antyoksydacyjne, wspomaganie układu trawiennego i oddechowego, działanie antyseptyczne, tonizujące, przeciwdrgawkowe oraz żółciopędne i stymulujące organizm. Posiada również właściwości wykrztuśnie, pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty. Zaleca się przyjmowanie doustne płaskiej łyżeczki i popijanie szklanką wody. Uwaga! Kategorycznie powinny go unikać kobiety w ciąży, ponieważ może powodować obniżoną zdolność do wchłaniania żelaza, co jest w tym stanie zdecydowanie niewskazane.

Tymianek (Thymus vulgaris L.) – kojarzony z przyprawą pasującą zwłaszcza do mięs, działa na organizm pobudzająco i wspomaga układ odpornościowy. Posiada również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne, wspiera leczenie zapalenia oskrzeli i nasilonego kaszlu, ma właściwości napotne i koi żołądek w przypadku jakichś jego dolegliwości. Co ciekawe, zapobiega starzeniu się - stymuluje układ nerwowy i wzmacnia klarowność umysłu, a także daje ulgę w dolegliwościach reumatycznych i artretycznych (zalecane są w tym celu kąpiele tymiankowe). Do innych ciekawych właściwości należą uśmierzanie bólu zębów oraz zwalczanie zapalenia dziąseł. Przeciwwskazaniem do stosowania jest ciąża, ponieważ może on stanowić zagrożenia dla rozwijającego się płodu - powoduje skurcze macicy i wzrost ciśnienia krwi.

Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) – również znany najczęściej jako dodatek do potraw mięsnych, jest rośliną o wielu cennych właściwościach. Działa przeciwbólowo i pobudzająco, łagodzi skurczowe bóle żołądka, jest żółciopędny i poprawia trawienie. Ważną właściwością jest stymulacja ośrodkowego układu nerwowego, dzięki czemu warto stosować go przy leczeniu depresji i nerwowości (można go pić w formie naparu). Przy stosowaniu zewnętrznym ma właściwości pobudzające krążenie, czyli rozgrzewające. Natomiast inhalacje rozmarynowe pomagają w zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych.

Bazylia (Ocimum basilicum) – kolejna roślina kojarzona z kuchnią śródziemnomorską oraz popularną sałatką caprese. To smaczne ziółko wspomaga także pracę układu trawiennego - pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, zapobiega skurczom żołądka, niweluje wzdęcia, działa rozkurczowo i moczopędnie, a ponadto łagodzi stany depresyjne.

Liść laurowy (Laurus nobilis) – w kuchni stanowi podstawę wielu zup i sosów. Jednak napar z liści wawrzynu szlachetnego chroni wątrobę, poprawia krążenie krwi, jest żółciopędny i antyoksydacyjny. Co ciekawe, działa na organizm odprężająco, ale i pobudzająco jednocześnie.

Jeżeli picie naparów lub robienie kąpieli z powyższych ziół brzmi dla Ciebie egzotycznie, tym bardziej zachęcamy do wypróbowania tych metod. Efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów